Készüljetek: jön a 3. Gondolatébresztő Fórum
Blue Tigers Club

Készüljetek: jön a 3. Gondolatébresztő Fórum

2019-03-22 – Március 28.-án ez lesz a téma: Kommunikáció és konfliktuskezelés: üzenetek hatékony küldése és befogadása.

- Mi a célja a „Gondolatébresztő Fórum” rendezvénysorozatnak?

Borsos Olivér (sportpszichológus, a BTC sportigazgatója):

- Januárban kezdtük a fórum szervezését azzal az céllal, hogy a szülők és az edzőknek mélyebb betekintést adjunk a sportpszichológia rejtelmeibe. Fontosnak tartottuk, hogy feltárjuk a mentális felkészítésnek a működését, és praktikus tanácsokat adjunk ahhoz hogyan legyenek igazán jó sportszülők és teniszszülők. Magyarországon nagyon keveset hallani például arról, hogy a szülőknél hogyan kell kezelni a gyerekek versenyeihez kapcsolódó stresszhelyzetek. Pedig főleg a gyerekkorban van ennek jelentősége, hiszen ott kiemelkedően fontos szerepe van a családi környezetnek abban hogy a gyerek hogyan fogja kezelni az élet és a sportból adodó téthelyzeteket és feszültséget a jövőben.

- Milyen elképzelés alapján alakul ki az előadók személye?

- Azt éreztem, nagyon fontos, hogy megfelelő alapot adjunk a szülőknek! Hiszen mindenkiben előbb utóbb felmerül a kérdés: hogyan lehetek jó sportszülő! Ezért hívok meg minden fórumra magam mellé két szakértőt, akik napi szinten jártasak az adott, aktuálisan feldolgozásra kerülő témában. Velem együtt állandó szakértőnek számít Berczik Krisztina, klinikai szakpszichológus, szakíró a témában és folyamatosan sportolókkal is dolgozik. Édesapja kiváló asztaliteniszező volt, ő is a sportból jött, ahogyan én is, hiszen az én szüleim kézilabdáztak. Mindketten tapasztaltuk, milyenek a sportszülők. Az első fórumra még Kabarcz Zoltánt kértük fel: ő írta a „Nyerő hármas: a sportoló, az edző és a szülő együttműködése” című könyvet. Zoli sportcsapatoknál dolgozik, pszichológusként és tanácsadóként. Ennek az előadásnak nagy sikere volt, a téma megjelent a mindennapok során, más fórumokon is. A második előadáson Kárpáti Róbert volt a meghívott vendégünk, ő sportpszichiáter. Ezen a fórumon a stresszkezeléssel foglalkoztunk. Robi dolgozott Szilágyi Áronnal vagy éppen most a ferencvárosi focistáknál tevékenykedik, így nagyon hasznos és érdekes beszélgetést folytattunk. A szülők olyan kérdésekre kaphattak választ, amelyeket eddig legfeljebb egymás között tudtak feltenni. Ezúttal viszont kibeszélhették az eddigi élményeiket, tapasztalataikat. Március végén a kommunikáció és konfliktus kezelés lesz a téma: most Tornyossy Mónika igazságügyi pszichológus lesz a meghívott vendégünk. Komoly név a szakmájában, több területen is. A gondolatébresztő fórumokkal szeretnék adni valamilyen pluszt a szülőknek és a külsősöknek is a BTC-n, hiszen ez egy teljesen nyílt előadássorozat!

- Áttérve kicsit saját szakterületedre, mi az ami elválasztja a pszichológust a sportpszichológustól?

- Lényegében a sportpszichológus is pszichológus, hiszen ahhoz a tevékenységhez kell egy alap pszichológiai képzettség és tudás is. Azt gondolom, hogy emiatt nem is lehet elválasztani a két területet! Mindig vannak olyan témák, amelyek az életről és az érintett környezetéről szólnak. A pszichológusi feladat, hogy a játékos megtalálja a stabilitást, míg a sportpszichológus oldal inkább segíthetni abban, hogy a versenyző megfelelően teljesítsen a pályán. Vagyis ezek a témák nagyon összekapcsolódnak és fontosak!

- Te hogy látod, mi igazán az elsődleges célja a mentális felkészitésnek?

- A sport fejben dől el! Ezt nagyon sokszor hallani is. Ezért ki kell alakítani egy megfelelő bizalmi viszonyt a sportoló és a környezete között. Azt gondolom, hogy a sportpszichológus a szülő-edző-játékos kapcsolatot próbálja kívülről segíteni, hogy az minél jobban működjön. Ha megnézzük a legnagyobb sztárokat külföldön és itthon is, vagy éppen a csapatokat, akkor azt tapasztaljuk, hogy a mentális állapot nagyban meghatározza az eredményességet. Látható, hogy az adott személy teljesíthet nagyon jól az edzésen vagy éppen a mérkőzésen is, de nem feltétlenül éri el az igazán nagy sikert, ha a döntő pillanatokban nem tud egy pluszt nyújtani. Pedig a bajnokok akkor teljesítenek igazán extrát! Végül is, ez a sportpszichológia lényege, hogy ki tudd hozni magadból a maximumot!

- Milyen időközönként lehet szüksége a sportolónak a sportpszichológusi konzultációra?

- Szerintem a sportoló részéről ennek mindennapi munkának kellene lennie. Pozitívan kell gondolkodnia, megfelelő optimista hozzáállásra is szükség van, gyakorolja a mentáltréninget, hogy kordában tartsa az érzelmeit, megfelelően kommunikáljon például az edzőjével! Hozzá kell tennie ezeket az apróbb dolgokat, hiszen ezekre is szüksége van a jó teljesítményhez. Vagyis mindennap gyakorolni kell: egy sportpszichológus hasonlít az edzőhöz, egy eszköz a teljesítményhez. Ad olyan plusz dolgokat, amelyeket használhat a sportoló. De a megoldás már a versenyzőre vár! A sportpszichológiai felkészülés ebben ugyanolyan mint az edzés vagy a fizikai munka. Természetesen megfelelő emberi kapcsolatra is szükség van, bizalom nélkül ez sem működik.