Balázs Attila: Szerintem jól alakult az idei szezon
Felnőtt hírek

Balázs Attila: Szerintem jól alakult az idei szezon

2019-12-16 - (Archív fotó: Zádor Péter) A BTC-n készülő játékos idén karriercsúcsot ért el a világranglistán, először játszott döntőt az ATP Touron.

Tizenkét hónappal ezelőtt Balázs Attila egészségi problémákkal küszködött, az azóta eltelt időszak jelentős része viszont nagyon pozitív volt a pályafutásában. A rutinos játékos a 2018-as szezon végén 252. volt a világranglistán, jelenleg 134. helyen áll. Hosszú időn át a 159. volt karrierje legjobb pozíciója, idén ezt alaposan megjavította, augusztus 19.-én 130.-ra került. Attila életében először döntőt játszott az ATP Touron, a horvátországi Umagban, és a budapesti nyolc közé jutást is méltán sorolhatja a nagyszerű eredmények közé. A magyar fővárosban legyőzte az immár stabil top50-es lengyel Hubert Hurkaczot, valamint a Hungarian Openen tavaly finalista, ausztrál John Millmant.


Kezdjük a legfrissebb hírrel: a napokban váratlan esemény szakította meg a téli felkészülés kezdetét. Mi történt pontosan?

- A múlt hét elején kezdtünk, öt hetes téli alapozást terveztünk. Sajnos az első edzésen, hétfőn reggel rosszul léptem, a röntgen alapján részleges bokaszalag szakadást állapítottak meg. Szerencsére nem olyan vészes a helyzet, mint ahogyan az elsőre tűnt. Csütörtökön már futottam, pénteken pedig már álló helyzetből ütök egy órát. Úgy érzem, a sérülés nem befolyásolja majd a januári versenyzésemet.

Ha visszarepülheténk az időben egy évet, akkor hogyan emlékeznél, mit vártál akkor a 2019-es szezontól és mi valósult meg a tervekből?

- Szerintem nagyon jól alakult! Egy évvel ezelőtt egy hosszan tartó, makacs sérülés kellős közepén jártam. Kilátástalannak tűnt, hogy mikor és hogyan tudok majd versenyezni. Aztán márciusban elindultunk és egy nagyon komoly fél évet teljesítettünk, padlógázzal. Fájdalom nélkül tudtam játszani, a jó eredmények a 130. hely környékére repítettek. Nyilván aláírtam volna, ha egy évvel ezelőtt valaki azt, hogy ilyen évem lesz. Persze van bennem hiányérzet, hiszen az umagi siker, a döntő után már jogosan volt a célunk a top100-ba kerülés. Ez most nem jött össze. Remélem, hogy jövő év elején sikerül majd ezt is elérnem.

Mit emelnél ki a 2019-es szezonból, miben más a mostani Balázs Attila a korábbihoz képest?

- Nagyon monoton volt az a fél év, amit végigversenyeztünk edzőmmel, Szendrei Dániellel. De működött az a rendszer, amelyre beálltunk. Fejben nagyon fegyelmezett voltam, koncentráltam, jól tudtam hétről-hétre teljesíteni. Korábban sokkal nagyobb hullámzások voltak a játékomban.

- Mire emlékszel legszívesebben a mögöttünk hagyott hónapokból?

- Emlékezetesnek tartom a budapesti ATP-versenyen elért negyeddöntőmet, hiszen az volt az év első nagy sikere. Nagyszerű érzést jelentett, hogy hazai közönség előtt nyertem két top100-as játékossal szemben. Nyilván ha egy eseményt kellene kiemelnem, akkor az umagi ATP Tour-versenyt említeném! Hiszen a selejtezőből jutottam el a döntőig. Többször is mérkőzéslabdáról, nagy hátrányból fordítottam meg. Rengeteg magyar szurkoló bíztatott meccsről-meccsre. Ez is felejthetetlen élményt jelentett. Azt is kiemelném, hogy a Davis Kupában 2-2 után én nyertem a döntő mérkőzést, erre korábban nem volt példa. Ezzel a sikerrel megadtam a magyar csapatnak azt az esélyt, hogy jövőre a Világcsoportba kerülhessen. Március elején Belgium lesz az ellenfél. Ráadásul két ATP-Challenger versenyen játszhattam döntőt, néhány hét leforgása alatt. Az biztos, hogy ezek a sikerek megmaradnak a fejemben.

Az említett versenyeket salakon rendezték, viszont a szezonodban mindig van egy kakukktojás. Tavaly és idén is nagyszerűen játszottál a wimbledoni selejtezőben, 2019-ben egy lépés hiányzott a főtáblához. Van-e titka az angliai jó teljesítményednek?

- Az elmúlt tíz évben picit rám sütötték, hogy csak salakon tudok jól játszani. Nyilván a stílusom ott a leghatékonyabb, ez tény. De ha egy játékos jó sorozatban van, és rendelkezik a megfelelő önbizalommal, akkor szinte mindegy, milyen a borítás. Az első wimbledoni mérkőzésem előtt tizenöt percet melegítettem füvön, mivel egy Challenger-verseny döntőjéről érkeztem. Rengeteg győzelem volt a hátam mögött, így nem érdekelt, hogy most éppen füvön kell eredményesnek lennem. Így nyertem is két mérkőzést. Ez is mutatja, bármilyen borításon képes vagyok a jó játékra. Természetesen szükségem van a kellő önbizalomra.

Az idei évben két olyan sikered is volt, amikor szinte kilátástalannak tűnő helyzetből fordítottál. Mi kell ehhez?

- Az ilyen győzelem százból egyszer jön össze. Nekem idén kétszer sikerült :) Ez kicsit véletlenszerű is, nyilván óriási szerencse is kell hozzá. Úgy érzem, hogy az elmúlt években a szerencse nem igazán állt mellém, idén viszont jobban összejöttek a dolgok. Nyilván ezért rengeteg kellett tenni is. De úgy érzem, kiérdemeltem, hogy legyen szerencsém. Hozzátenném, az ilyen nehéz helyzetekben azért jobban elengedem a kezem, felszabadultabban játszom. Ekkor picit mindent vagy semmit alapon is teniszezem.

Már többbször beszéltünk arról, hogy érzésed szerint megtaláltad a helyedet a BTC-n. Miben segít neked a városmajori klub?

- Fontos, hogy ez játékos az otthoni tartózkodás idején érezze, van egy bázis mögötte. Jó dolog, ha tartozunk valahova. Egy versenyző szezononként 30-35 hétig tartózkodik külföldön, így lényeges, hogy a maradék időszakot olyan helyen töltse, amely második otthont jelenti. Ez meg van nekem a BTC-n, szeretek lejárni a klubba. Remélem, hogy ez a jövőben sem változik.

Eddig 2019-ről beszéltünk, zárásként jöjjön a 2020-as szezon. Nem kérem, hogy jósolgass, arra lennék kíváncsi, mit vársz a következő évtől?Miben szeretnél előrelépni, milyen célok fogalmazódtak meg benned?

- Nagy hangsúlyt fektetünk a sérülések elkerülésére. Nyilván nem lehet teljesen kikerülni az egészségi problémákat, de törekedni kell rá. Így, hogy már nem vagyok 20 éves, egyre többször jelentkeznek gondok. Ha az évből legalább nyolc hónapot játszani tudok, akkor teljesen reálisnak érzem a top100-ba kerülést. Áprilisig nem esik ki pontom, így azt tervezzük, nagyon megnyomjuk az év elejét, sok versenyem lesz. Minden jó eredménnyel előreléphetek a világranglistán. Így már a szezon kezdetén összejöhet a top100, ehhez egy-két kimagasló sikerre lesz szükségem. Nyilván nyáron rengeteg pontom esik majd ki, de ebben az időszakban mindig jó eredményeket érek el. Szeretek melegben, salakon teniszezni. Rengeteg verseny található a naptárban, nem kell sokat utaznom. Ha akkor megvédem a pontjaim többségét, akkor stabilan tarthatom majd a mostani helyemet.