Fiatal sportmasszőr a Balance stábjában
Interjúk

Fiatal sportmasszőr a Balance stábjában

2019-01-25 - Január elsejétől már gyógy- és sportmasszázsra is lehetőség van a Budai Tenisz Centrumban működő Balance Sportprevenciós Központban. Most Fábián Dávid, sportmasszőrrel olvashattok egy interjút.

- Hogyan alakult az eddigi pályafutásod?


"- 2017-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, humán kineziológia szakon diplomáztam. Ezután kezdtem el dolgozni a Budapest Honvéd-Magyar Futball Akadémiánál, masszőr-fizioterapeutaként. A klubnál a labdarúgók sportsérüléseit láttam el, emellett regeneráló és rehabilitációs kezeléseket végeztünk. A Balance Mozgás Központhoz 2018 tavaszán kerültem, amiben Varró Tina kolléganőm segített. A Balance-nál sportmasszőri feladatokat látok el, és próbálom úgy végezni a munkámat, hogy az embereket, és a problémáikat hollisztikusan, egészében nézve kezeljem. Úgy érzem, így sokkal jobban oldhatom meg a gondokat. Egy probléma esetén megnézzük az érintett mozgását és gondolkodunk azon, miből, mitől alakulhatott ki. Így azokat a kötőszövetes, izmos részeket tudjuk jól kezelni. Szeretném elérni azt, hogy akár már egy kezelés után is fájdalommentesen távozzanak az emberek."

- Miért választottad a sportmasszőrséget?

"- Mindig is érdekelt az emberi testtel való munka, szerettem volna másokon segíteni. Az érettségi előtt döntéskényszerben voltam, hová tovább, de úgy éreztem, ez a szakma nagyon közel áll hozzám és affinitásom is lenne. Nem volt nehéz döntés, hogy ilyen irányba tereljem az életemet, ezért nem is kellett sokat gondolkodnom, hogy milyen pályafutást képzeljek el magamnak. Egy-két nap alatt meg is született ez az ötlet. Úgy érzem, könnyen megtaláltuk egymást a szakmával. "

- Sokszor mondják, hogy lelki oka van bizonyos betegségeknek. Vonatkozhat-e ez a megállapítás a sérülésekre is?

"- Mindenképpen van ebben igazság, viszont ennyire azért nem szoktam kiterjedni a problémák ilyen részére. Azon a véleményem vagyok, hogy csapatban kell megoldani bizonyos ember problémáját, kezelését. Itt a Balance-ban gyógytornászok, masszőrök, orvosok dolgozunk. Ez egy csapat! Inkább erről a végéről fogjuk meg ezt a dolgot. Persze mindenképpen van pszichés oldala a sérüléseknek, de ennek megállapítására egy ilyen jellegű és tudású szakemberre van szükség. "

- A Honvéd akadémiájánál labdarúgókkal, itt viszont teniszezőkkel dolgozol. A két sportág között elég nagy az eltérés. Hogyan látod ezt a sportmasszőr szempontjából?

"- Nyilván nagyok a különbségek. Annyira azért tisztában vagyok a tenisszel, hogy ismerem a mozgásformákat, a sportági követelményeket, így elég könnyen el tud tájékozódni az ember. Rendelkezem az anatómiai, szakmai tudással ahhoz, hogy kezeljem a problémákat. Nem nehéz egyszerre csinálni a kétféle sportágban adódó feladatokat. Nincsen túl sok átfedés, de abban igen, hogy: ember ember, sportoló sportoló, probléma probléma. Ha valaki képzett szakmailag, akkor mindkét helyen megtalálja a megoldást. "

- Tihanyi Miklós kollégád azt az elvet vallja, hogy inkább előzzük meg a bajt, mint hogy orvosoljuk. Te hogyan látod ezt?

"- Nyilván ez nagyon fontos része a munkánknak! Természetesen próbáljuk elkerülni a bajt. Azt szeretnénk, ha a sportolók már a legkisebb jeleknél szóljanak nekünk, hogy érez valamit. Jöjjön el hozzánk, nézzük meg, hiszen elképzelhető, hogy rövid idő alatt megoldhatjuk a gondot. Ez sokkal jobb annál, mintha csak fokozódik a probléma, amely komoly sérülést okoz és hosszú időre, akár hónapokra terjed ki. A prevenció a mi munkánk legnagyobb részét jelentheti. "

- Hogyan kerültél kapcsolatba a Balance Mozgás Központtal, hogyan érzed magad ebben a közösségben?

"- Korábban említettem, hogy Varró Tinán keresztül, ő már a Honvédnál is kollégám volt, most pedig már a Balance-ban is. Ő tájékoztatott arról tavaly tavasszal, hogy sportmasszőrt keresnek. Így találkoztunk Erikával (Dr. Pető Erika), és nem kellett sok idő, hogy megszülessen a döntés. Szerintem nagyon jó a közösség, húzzuk előre egymást, mindenki megosztja a tudását a másikkal. Nyugodtan mondhatom, jó csapat alakult ki. Visszük előre a másikat, szakmailag és emberileg is! "