Ilyen volt 2018: Balázs György (vezetőedző)
Interjúk

Ilyen volt 2018: Balázs György (vezetőedző)

Az idei, hazai és nemzetközi sikerek után egy rendkívül fontos és dolgos szezon vár a felnőtt korba lépő játékosokra.

- Milyen utat járt be a csoportod ebben az évben?

"- Az én feladatom, a 15-16 éves korosztálytól kezdődő játékosok rendszerbe szedése, egészen a felnőtt korosztályig. Nagyrészt fiúkkal foglalkozom és utazom, de lányok programját, verseny nevezését és versenyre kísérését is én szoktam összehangolni. Természetesen a hétköznapi folyamatos munkában Borsos Oli, Kaszás Beni, Krafcsik Tomi és Kisantal Peti is nagyon sokat segítenek ennek a szakágnak. A legfiatalabbaknál nagyot lépett előre Velcz Zsombor, aki a junior világranglistán a legjobb 250 között zárt. Ez óriási eredmény 16 évesen a 18 évesek között nemzetközi porondon. Ezzel az éves diadallal, megkapta az A-kategóriás licenszet a Magyar Tenisz Szövetségtől. Ez egy nagyon fontos támogatás, ami három évre is szólhat, igazán kevesek érik ezt el. Mindemellett kétszer is magyar bajnok lett, ami önmagáért beszél. Külön gratuláció ezennel is edzőjének, Papp Sándornak! Folytatnám azzal, hogy az idei év elején Kéki Márk és Vörös Máté Felnőtt Magyar Bajnok lett fedett pályán párosban egymás oldalán, majd szabadtéren bronzérmet nyertek. Több ITF tornagyőzelmük volt a juniorok között párosban. Máté egyesben is tudott tornát nyerni 2018-ban, emellett további két döntőbe is bekerült. Kéki Márk az ATP-világranglistára is felkapaszkodott párosban, elődöntős volt egy 25 000 dolláros versenyen. Az évet pedig úgy zártuk kettejükkel, hogy két nemzetközi felnőtt versenyre is el tudtam őket kísérni Antalyába, Khin Dani társaságában. Móki és Máté igazi csapat játékosok! Európa bajnoki ötödik helyezést értek el nyáron a 18 évesek mezőnyében. Cseresznyés Máté is megmutatta idén hogy van keresnivalója bőven nemzetközi porondon is két egyéni döntőjével, Bartakovics Marci pedig az a felnőtt, de még igen fiatal játékosunk, aki több ATP pontot is szerzett idén, sőt, a legjobb 8-ig is jutott már felnőtt nemzetközi versenyen. Kisantal Dominik is bajnok volt nyáron párosban, sokszor számíthattunk már rá ebben a versenyszámban. A lányoknál nagyon sok jó eredményt ért el Fárbás Réka, Földeák Kata és Gécsek Fanni. Fanni egyesben U18-as Magyar Bajnok lett egyéniben szabadtéren, Réka pedig a felnőttek és a juniorok között volt dobogós míg párosban aranyérmet ünnepelhetett Katával párosban. Fanni a felnőtt, fedett pályás és szabadtéri OB-n is veretlen maradt párosban Nagy Adriennel. Az U18-as lányoknál Ferenczy Szilvia és Menyhárt Evelin is elért jó eredményeket, dobogóra állhattak a 18 évesek Magyar Bajnokságán."

- Alaposan kielemezted a hazai versenyeken nyújtott teljesítményeket. De mi a helyzet a nemzetközi szinttel, hol állnak a BTC-n készülő játékosok a külföldi vetélytársakkal összehasonlítva?

"Hazai szinten nagyon elől vagyunk, úgy gondolom, a legjobbak vagyunk Magyarországon! Nemzetközi szinten azért igyekeznünk kell! A jövőre már a felnőttek között szereplő nagyfiúktól azt kérem majd, hogy legyenek türelemmel legalább a következő két évben, nem szabad túl nagy eredményt várniuk maguktól. Persze nagyon igyekezniük kell, csak nem szabad abba a csapdába esni, hogy túl magasra teszik a lécet ideje korán. Lényeges, hogy minél többet edzenek, közben ne sérüljenek meg és eljussanak a lehető legtöbb versenyre. Ezeket nagyon szem előtt kell tartani, de azt is észre kell venniük példaként, hogy még Piros Zsombornak és Valkusz Máténak is kellett több év ahhoz, hogy beilleszkedjenek a felnőtt mezőnybe, pedig a juniorok között a világ legjobbjai voltak. Kéki Márkot, Khin Danit, Vörös Mátét, Kisantal Dominikot és a már ATP-pontokkal is rendelkező Bartakovics Marcellt sokszor fogom kísérni nemzetközi felnőtt versenyekre. A fiatalabbak közül Zsombi szárnyalt idén, főleg a második félévben, ráadásul még két éve lesz a junioroknál, élete legjobb két szezonja következhet! Nála nem látok lemaradást nemzetközi szinten, hiszen rengeteget színesedett a játéka, a már meglévő és nagyon jó alapjai mellett. Tovább erősödtek az erényei, ehhez társult, hogy röptézésében és párosjátékban sokat fejlődött. Korábban nem említettem, de most kiemelném, hogy négy játékosunk is ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokba: Furák Csenge, Menyhárt Evelin, Khin Dániel és Pótz-Nagy Gergely. Nekik ezúton is gratulálunk! Úgy érzem, a jövőben számos játékosunknál lesz ez a cél, hogy ha nem akarnak profi pályafutást, akkor majd megpróbálnak kijutni egy tengerentúli, felsőoktatási intézménybe. Itt emelném ki Kaszás Benit, aki sokban hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek a lehető legjobb helyre kerüljenek. Visszatérnék még egy mondatra a profik közé készülőkre. Drágár Petiben is nagyon bízunk, hogy Tennis Europe versenyeken is egyre előrébb jut majd 2019-ben, illetve ITF tornákon is kell majd bízonyitania lassan. Gécsek Fanninak nagy éve következhet, mivel utolsó junior szezonja érkezik és biztos vagyok benne, hogy több WTA ponttal fog gazdagodni a képzeletbeli erszénye."

- Már az Enyedi Jánossal készült interjúban is kitértünk az összehasonlításra. Te is sokrétűen tudod meghatározni az eltéréseket a hazai és a nemzetközi versenyek között. Mit gondolsz erről a témáról?

"Az itthoni tornák sokkal rövidebbek, néhány napig tartanak. A játékosoknak kevesebb ideig kell koncentrálniuk. A hazai körülmények között sokkal magabiztosabban mozognak. Nemzetközi szinten azért jóval bonyolultabb az egész. Ha a csoportommal nemzetközi tornára utazok, akkor mindig igyekszem levenni a súlyt a vállukról, próbálok mindent megszervezni. Az utazástól kezdve a szállásfoglalásig, a biztosítás megkötéséig, az edzések megszervezéséig. A nevezéseket is én intézem. Nemzetközi szinten próbálunk mindent egy kézben tartani, hiszen ott már nem babra megy a játék. További nehézséget jelenthet, elsősorban a kevésbé rutinos 15-16 éveseknél, hogy nehezebben mernek szólni a mérkőzés közben, óvatosabban mondanak be például egy out-ot, nem állnak ki annyira magukért egy adott, vitás helyzetben. Gyakran előfordul, hogy a megszokottól eltérő stílusban játszik egy külföldi játékos. Más egy spanyol, szlovák, francia vagy egy amerikai stílusú játékos ellen végigvinni taktikailag egy meccset. Sokkal több a határozatlanság, ezt évek alatt tudja megváltoztatni a játékos, amikor már megfelelő rutinnal rendelkezik. Ezért is javasoltam Enyedi János csoportjának: minél többet utazzanak külföldi versenyre, hogy tapasztaltabbak legyenek a későbbiekben. Nyilvánvaló, egy külföldi torna nagyobb szervezést is igényel, hiszen vagy bérelt autóval vagy repülővel utazunk. "

- Már többször említetted a 2019-es feladatokat. Milyen célok lesznek a következő szezonra?

"- Januárban a korosztályos, fedett pályás Országos Bajnokságokkal kezdünk, ez az egész hónapot átöleli. Aztán februárban jönnek a felnőttek. Ez hatalmas feladatot jelent az edzőinknek is, hiszen valamennyi korosztályban nagy létszámmal képviseltetjük magunkat. Reméljük, hogy remek eredményeink lesznek, hiszen idén is minden korosztályban volt aranyérmünk. Edzőink felváltva fognak dolgozni és ingázni a meccsek illetve az edzések vezénylése között. A Kéki-Vörös duótól várnék jövőre is bajnoki győzelmet. Feléjük nincsenek nagy elvárásaim egyelőre nemzetközi porondon, hiszen említettem, az első két év a beinvesztálás időszaka lesz. Nagyon boldog lennék viszont ha meg tudnának nyerni egy felnőtt ITF-versenyt párosban 2019-ben! Velcz Zsombornál a top100 lehet az év végi cél és hogy Grand Slam tornákra odaérjen. Gécsek Fanninál szintén ez lehet a cél a juniorok között. Remélhetőleg Fanni már a felnőttek között is begyűjt majd WTA pontokat. Fárbás Réka pedig tovább gyarapítja a neki már meglévőket, ahogy ez Bartakovics Marcinál is elvárható lesz. Külön boldogsággal töltene el, ha öcsém, Balázs Attila újra versenyképes lenne 2019-ben. Nagyon drukkolok neki, hogy az immáron fél éve tartó sérülése meggyógyuljon, és újra célkeresztbe vehesse a TOP 100-at, mivel nyár elején 155. volt."

- Zárásként ugorjunk vissza 2018-ra. Melyek a legkedvesebb emlékeid a mögöttünk hagyott szezonból?

"Természetesen a kisfiam, Balázs Matyi megszületése! A BTC-s emlékek közül nem is eredményeket emelnék ki. Inkább a közös munkát és összedolgozást, összetartást! Ezúton is megköszönném az összes edző támogatását, hálás vagyok Borsos Olivér, Czotter Balázs, Enyedi János, Kaszás Benjámin, Kisantal Péter és Krafcsik Tamás folyamatos támogatásáért! Nyáron született meg Matyi, ők pedig mindenben segítettek, akkor és azóta is, hogy minden területen zökkenőmentesen haladjanak a szükséges folyamatok! Bármikor helyettesítettek, rendszeresen összedolgoztunk a versenyeken is, maximálisan partnerek voltak! Ezt az összetartó erő ami jellemez minket! Bízom a további pozitív és sikerorientált folytatásban!"