Ilyen volt 2018: Enyedi János (utánpótlás szakágvezető)
Interjúk

Ilyen volt 2018: Enyedi János (utánpótlás szakágvezető)

2018-12-17 - (Fotók: Zádor Péter) Nemzetközi sikerek, hazai bajnoki címek, döntők és érmek jellemezték a BTC-n készülő fiatalok növekvő tudását.

- Milyen utat járt be 2018-ban az általad irányított csoport?

"Hatalmas megtiszteltetés és szép titulus, hogy szakágvezető lettem! Egy évvel ezelőtt tíznél kevesebb játékossal indultunk az általam vezetett korosztályban. Ha a play and stayt és az iskolateniszt is beleszámítjuk, akkor most már nagyjából száz gyerekről beszélhetünk. Vagyis megsokszorozódott a létszám. Ez nagyon jó eredmény. Az is fontos, hogy a play and stayből be tudtunk integrálni több olyan gyereket, aki ügyes és számíthatunk rájuk a későbbiekben is. Azt gondolom, hogy Kántor Kálmán nagyon jó munkát végzett ezen a területen, hogy ilyen rövid idő alatt is sikerült mozgósítani tehetségeket az akadémiára. Akikkel elkezdtük az évet, gondolok itt Perjési Bandira, Zab Mírára, Majsitz Leónra, Fehér Lolára vagy a nagyobbak közül Fehér Alexre, Győri Lórira, Dankó Vanesszára, Mészáros Patrikra, nagyon sokat fejlődtek technikailag és mentálisan is. Az eredmények felsorolása helyett most azt emelném ki, hogy nagyon magasat ugrottak az egy évvel ezelőtti énjükhöz képest. Ez köszönhető annak is, hogy a velük foglalkozó edzők (Balázs György, Enyedi János, Kisantal Péter) rengeteget foglalkoztak velük. Ha pedig ránézünk az eredményekre, akkor azt láthatjuk, hogy magyar bajnoki címeket nyertünk, csapatban és párosban, emellett nagyon sok nemzetközi versenyen szerepeltünk, amelyeken trófeákat gyűjtöttünk, döntőket játszottunk. Számos sikert ért el Udvardy Luca, Dankó Vanessza, Kántor Anna, Győri Lóránt, Mészáros Patrik, Fehér Alex, Kószó Petra. Azt gondolom, hogy a gyerekek hozzánőttek a nemzetközi színvonalhoz. Erre az évre a célok közé soroltuk a létszámgyarapodást, a létrafokok megteremtését, hogy a játékosok tudjanak fel és le is teniszezni megfelelő edzőmeccseken. Azt is meghatároztuk, hogy a tudásszintek között ne legyenek hatalmas különbségek, és szerettük volna elérni, hogy a gyerekek többsége elérje a nemzetközi szintet. Ez sokuknál meg is valósult. "

- Térjük rá most egy személyre! Mi a szakágvezető feladata a Budai Tenisz Centrumban?

"Legfőbb kötelességem, hogy összefogjam a 8-tól 13-14 éves korig terjedő korosztály munkáját. Hozzám tartozik a play and stay és az akadémián készülő versenyzői csoport koordinálása. Ebben segítségemre van Czotter Balázs, Kisantal Péter, Krafcsik Tamás és Balázs György is. Természetesen segítem a munkájukat, rendszeresen konzultálunk arról, hogy az adott versenyre melyik edző kíséri el a játékosokat. Fontos segítséget jelent a versenyzőknek, hogy összeállítjuk az edzésprogramot, hogy a tenisz mellett futással és kondizással is készüljenek, de legyen idő és mód a mozgáskoordináció javítására és a prevencióra is. Lényegében ez az én feladatom szakágvezetőként."

- Korábbi válaszodban már említetted az eredményeket. Hol állnak magyar szinten tenisztudásban, edzettségben, felkészültségben a Budai Tenisz Centrumban készülő játékosok?

"Nagyon jó helyen állunk! Játékosaink többsége a hazai ranglista legjobbjai közé tartozik. Ezt mutatja az is, hogy a nemrég befejeződött play and stay csapatbajnokságon az egyik csapatunk 5. helyen végzett, és a másik együttesünk is szerepelt az országos nagy döntőben. Egyik lánycsapatunk pedig a selejtezőben a későbbi aranyérmestől kapott ki, vagyis ott sem sok hiányzott a nagyon jó eredményhez. Magyar szinten minden korosztályban ott vagyunk a legjobbak között, hiszen U12-ben és U14-ben is vannak bajnokaink párosban, csapatban. Azt gondolom, hogy a fizikumot és a gondolkodást kell fejleszteni, hogy nemzetközi szinten is a legjobbak közelébe kerüljenek a játékosaink. A külföldi tornákon ugyanis azt láttam, hogy erőnlétben és mentalitásban picit előrébb tartanak az ellenfeleink. "

- Hogyan értékelnéd a BTC-n készülő játékosok nemzetközi szereplését?

"Kántor Anna nagyon jó eredményeket ért el ebben az évben és azt gondolom, hogy jövőre is sikeres lehet, amikor már az U16-os versenyeken kell majd vitézkednie. Ez lesz az első teljes éve ebben a korosztályban, nagyon fontos szezon előtt áll. Anna idén számos versenyen volt döntős vagy jutott el a legjobb négyig, egyesben és párosban. Rajta kívül az igazán kiváló nemzetközi eredmények Dankó Vanessza és Udvardy Luca nevéhez fűződnek. Mindketten nyertek versenyeket külföldön, egyesben és párosban is! Nagyon előkelő helyen állnak az európai ranglistán. Jövőre szintén nagyon oda kell tenniük magukat, hiszen második évük lesz az U14-esek között. De említhetném Győri Lórit is, aki idén egy teljes évet végigversenyzett az U12-eseknél. Jövőre viszont már a 14 évesek között szerepel majd és akkor már lesz helyezése a világranglistán a 2018-as eredmények alapján. Ez fontos, hiszen így nagy valószínűséggel nem kell majd selejtezőket játszania. Azt gondolom, hogy ezek a gyerekek már hozzánőttek a nemzetközi szinthez, tisztában vannak azzal, mi szükséges ahhoz, hogy egy selejtezőből feljussanak a főtáblára, vagy éppen sikeresek legyenek a főtáblás mezőnyben is. Most kellene egy olyan áttörés, hogy rendszeresen elődöntőbe vagy éppen fináléba jussanak, de akár versenyt is nyerjenek. Gondolok itt Lórira, Mészáros Patrikra, Fehér Alexra vagy éppen Kószó Petrára, akik idén már szerepeltek a nemzetközi mezőnyben. "

- Korukból fakadóan a játékosoknak nem lehet olyan rutinjuk, mint az U16-os vagy U18-as társaknak. Edzői szempontból mi a különbség a hazai és a nemzetközi versenyek között?

"A magyarországi nemzetközi tornák mindig másak, hiszen legtöbbször ott vannak a szülők az edzők mellett, közösen koordinálják a dolgokat. Az anyuka vagy apuka intéz szinte mindent, bepakol a táskába, figyel arra, hogy a játékos megfelelően étkezzen, vagy legyen éppen mindig friss öltözete. A bírók is általában magyarok, sokkal könnyebb a kommunikáció. Külföldre azért általában már csak az edző utazik, persze előfordul, hogy utazik a szülő is. Ott azért már teljesen más a szituáció, önállóbban kell cselekedni és gondolkodni. Ez is az egyik cél: önállóságra kell nevelnünk a gyerekeket! Maguktól is meg tudják csinálni a bemelegítést, maguktól is pakoljanak be olyan pólót, amelyet majd felvehetnek az edzés vagy a mérkőzés után. Figyelniük kell a tisztálkodásra, az étkezésre. Ezek adják a külföldi versenyek nehézségét. Hiszen egyértelmű, önállóbbnak kell lenni, mint a hazai versenyeken. Persze az edző is ott van, segít mindenben, intézi a beütést, az edzőpályát. De hangsúlyozom: az a cél, hogy önálló legyen a gyerek, erre próbáljuk nevelni. "

- Hamarosan indul a 2019-es szezon. Mi lesz a cél a következő évben?

"Január elején rögtön jön egy fontos megméretés, a korosztályos, fedett pályás országos bajnokság! Az U12-esek versenyével kezdődik az esemény, majd utána folyamatosan következnek a többiek. Azt gondolom, hogy lesznek majd elődöntőseink, finalistáink. Hiszen olyan lehetőségünk van, hogy folyamatosan tudunk kemény pályán készülni, ezért megfelelő időben tudjuk megkezdeni a gyakorlást a bajnokságokra. Nemzetközi szinten is lesz egy igen lényeges torna az év elején, a franciaországi Les Petits As elnevezésű esemény, amelyen Dankó Vanessza és Udvardy Luca indul majd. Az egy nagyon fontos verseny, ennek a korosztálynak az egyik legfontosabb megméretése. A többiek versenytervét még mostanában egyeztetjük majd. Az a cél, hogy a gyerekeket úgy tömörítsük egy csoportba, hogy akár hárman-négyen is el tudjanak utazni majd egy-egy versenyre. Abban az esetben egy edző kísérné el őket, és akár egymás után két versenyen is szerepelhetnének. Nyilván ehhez az is kell, hogy valamennyien felférjenek a táblára az adott tornán. "

- Lehet, hogy elsőre könnyűnek tűnik a befejező kérdés, de elképzelhető, hogy nem is olyan egyszerű. Mi a legszebb emléked a mögöttünk hagyott évből?

"Szívesen gondolok vissza arra, amikor Vanessza megnyerte az első nemzetközi versenyét! De kiemelhetem a magyar csapatbajnoki aranyérmet a lányokkal vagy éppen Győri Lóri bajnoki címét párosban. Vagy a Lórival közösen átélt azerbajdzsáni torna is a szép emlékek közé tartozik. Ezek olyan élmények, amelyekre szívesen emlékszem vissza, mintha tegnap történtek volna. Abszolút pozitívan értékelem a 2018-as szezont! A gyerekek mindent megtettek az edzéseke, a hétköznapokban és a versenyeken is. Olyan közegben élik a napjaikat, amelyben infrastruktúra terén mindent megkapnak. Az is igazán ösztönző, hogy rengetegszer előfordul, ha átnézünk a másik pályára, akkor Babos Timit vagy éppen Fucsovics Marcit láthatják. Erőt is adhat játékosainkat, akkor is, ha picit nehezebb napjuk van. Ha átnéznek a másik pályára, akkor ott láthatnak egy párosban kétszeres világbajnok Babos Tímeát vagy a top50-es Fucsovics Mártont. Ezek az élmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a mi gyerekeink jobbak és jobbak legyenek! A BTC-n minden feltétel adott a folyamatos fejlődéshez és a gyerekek is úgy jönnek a klubba, hogy mindent meg is tesznek a sikerekért! "