Új munkatárs a Balance Mozgás Központban
Interjúk

Új munkatárs a Balance Mozgás Központban

Glázer Patrícia szakterületei közé tartozik a gyógytorna, a sportprevenció, a sportrehabilitáció.

Új munkatárssal bővült a Balance Mozgás Központ: a 23 éves Glázer Patrícia az elmúlt másfél évben a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) munkáját segítette. Szakterületei közé tartozik a gyógytorna, a sportprevenció, a sportrehabilitáció.

- Mi lesz a feladatod a Budai Tenisz Centrumban, milyen tapasztalatokat szereztél a NEKA-n?

- Fiatal kézilabdázókkal foglalkoztam, így jártas vagyok a különböző sérülések, problémák kezelésében, de fontosnak tartom a megelőzést is. A másfél év alatt nagyok sok tapasztalatot szereztem, gyakorlati és elméleti szinten. A kézilabdázóknál akadémiai rendszerben tevékenykedtem, folyamatosan „el voltunk látva” friss sérülésekkel, a nagy terhelésből fakadó problémákkal. A NEKA-n elsősorban egyéni kezelések voltak, de csapatonként heti egy-két alkalommal közös, prevenciós, tartáskorrekciós foglalkozásokat is tartottam. Ez lenne a cél a Budai Tenisz Centrumban is. Szeretnénk egyéni foglalkozásokkal megoldani a különböző beszűküléseket vagy fejleszteni a hiányosságokat. Ezek mellett pedig heti rendszerességgel jönne egy prevenciós torna az általános mobilizáció, a mélyizmok fejlesztésével, minden korosztálynak.

- A test mely részeit tartottad fontosnak a munkádban?

- Eleinte a derék számított a fő csapásirányomnak. Utána pedig a kézilabda-specifikus sérülések kerültek előtérbe: a térd és a boka. De az elmúlt félévben rengeteg vállproblémás esetem is volt. Most már azt mondhatom, hogy leginkább a vállnál adódó sérülésekkel szeretek foglalkozni. Nyilván ezek a tenisznél is előjönnek majd vagy éppen a könyökgondok. Nagyon sok időt és energiát fektettem abba is, hogy rendszeresen szakmai tanfolyamokra járjak és azokon naprakésszé tegyem a tudásomat. Elvégeztem két olyan képzést (manuálterápiás képzések, Mulligan és Terrier szerinti ízületi és lágyrész mobilizáció), amelyek olyan tudást adtak, hogy segíthetek a gyors fájdalomcsillapítás elérésében vagy kezelhetem a mozgás-beszűküléseket. Manapság nagyon gyorsan fejlődik a fascia tudomány, hiszen jönnek az újabb és újabb tudományos módszerek és eredmények. Úgy gondolom, hogy ezek rendkívül hasznos metódusok.

- Mi lehet a különbség a kézilabdázókkal és teniszezőkkel végzett munkában?

- Most abban látom az eltérést, hogy a kézilabdázóknál fontos, hogy a test tónusosabb, zömökebb legyen. Abban a sportágban 60 percen át, kitartóan kell a topon lenni, mégis kevesebb a folyamatos, aerob munka. Inkább hirtelen érkező energia befektetést igényel. A teniszezőknél folyamatos az aerob tevékenység, így a játékosok izomzata sokkal lazább, atletikusabb a testük. Így a kézilabdázók sokkal több mobilizálásra, nyújtásra szorulnak, egész testükben. A teniszezőknél ez inkább helyi beavatkozást igényelnek. Ők elsősorban csípőben, vállban kérnek nagyobb mobilizálást.

- Mi lesz a cél a Budai Tenisz Centrumban, hiszen a felkészülés időtartama vagy a versenyek azért befolyásolhatják az adott sportoló programját?

- Azt szeretnénk, ha rendszeresen, 50-55 percben foglalkozhatnánk a játékosokkal. Most úgy látom, hogy egy-egy csoporttal heti egy alkalommal találkozunk. Szerencsére Borsos Olivier, a BTC sportigazgatója nagy segítséget nyújt a program összeállításában, mindig korcsoportok szerint osztja be a versenyzőket. A feszített órarend miatt egyéni foglalkozásokra valószínűleg csak akkor lesz idő, ha már olyan jellegű a sérülés.

- Az új módszerek mennyivel gyorsítják fel a gyógyulás idejét?

- Láttam sokféle kezelési módot, vannak tapasztalataim „szegényesebb” lehetőségekről is. Egyértelműen kijelenthetem, hogy az új dolgok nagyban, jelentősen lerövidítik a sérülések utáni rehabilitáció idejét. Nagyon hasznos az elektroterápia, a hűtéses rendszer vagy éppen a Flossing-szalag. Utóbbi gyorsan csökkenti a duzzanatot vagy kezeli a mozgás beszűkülést. Úgy látom, hogy ilyen szempontból jó irányba fejlődik a sporttudomány. Szükség is van az új dolgok kihasználására!


Glázer Patrícia 2017-ben végzett gyógytornász szakirányban a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán az ápolás és betegellátás szakon. Előtte önkéntes szakmai gyakorlaton vett részt az Országos Gerincgyógyászati Központban, a  Budai Gyermekkórházban és a Nemzeti Kézilabda Akadémián. Edzőként tevékenykedett 2015 és 2016 között a Curves női fitness klubnál, 2015-ben mozgássérült kisgyermek fizioterápiás kezelésében segédkezett.


Előadók: GLÁZER PATRÍCIA, VARRÓ TINA, és HUGYÁK ÉVA.


Esemény: https://www.facebook.com/events/510933499397903/