Alfa TI Cup: házidöntő egyesben
U18

Alfa TI Cup: házidöntő egyesben

2018-10-27 – Vörös Máté hatalmas csatában múlta felül a szintén a Budai Tenisz Centrumban készülő Velcz Zsombort. Az MTK Budapest játékosa korábban - Kéki Márk oldalán - párosban is veretlen maradt.

Vörös Máté (MTK Budapest) 6:2, 5:7, 6:4-re nyert Velcz Zsombor ellen a Grade4-es, Alfa TI Cupon. Először fordult elő, hogy a BTC két játékosa szerepelt egyesben ITF juniorverseny döntőjében.

A Grand Slam Parkban rendezett finálé első játszmájában Máté 2:2 után kétszer nyerte el ellenfele adogatását, így magabiztosan jutott lépéselőnyhöz.

A második szett elején Zsombor 3:1-re elhúzott, de utána több hibát is vétett a fontos pillanatokban. Vörös 5:4-nél a győzelemért adogatott, de nem nyert labdamenetet. Velcz olyannyira feljavult, hogy 6:5-ös vezetés után ismét brékelt, jöhetett a harmadik felvonás.

A döntő játszma elején Zsombor kétszer is 15-40-ről mentette meg az adogatását, de 2:2 után már nem sikerült a harmadik bravúr. Máté kemény csatában őrizte előnyét és ezúttal 5:4 után le is zárta a döntőt.


NYILATKOZATOK A DÖNTŐ UTÁN:

BALÁZS GYÖRGY (A BTC VEZETŐEDZŐJE):

„Nagyon baráti hangulatban indult a döntő a Budai Tenisz Centrumban készülő két játékos között. Ugyanis együtt ütöttek be, pedig felajánlottam mindkettejüknek, hogy külön-külön felkészítem őket a mérkőzésre. De azt mondták, simán működik, hogy együtt bemelegítenek. Ez nagyon jó hangulatú volt. Az első szettben, 2:2-ig úgy tűnt, hogy nagyon szoros lesz a nyitó játszma. Akkor Vörös Máté brékelt és onnan viszonylag könnyen végig is vitte a szettet, végül 6:2-vel került előnybe. A második játszmában Máté 5:4-nél a győzelemért adogatott, de ott Zsombi szuperjátékkal rukkolt elő. Nem csak egyenlített, hanem 6:5 után újra elnyerte ellenfele adogatását. A döntő szettben Vörös Máté újra lehetőséget kapott arra, hogy 5:4-nél kiszerválja a mérkőzést. Ott már meg tudta ezt tenni, egy viszonylag könnyed gémmel zárta le a döntőt. Óriási tett, hogy Mát elmondhatja magáról, nyert egyesben is ITF juniorversenyt! Ez mindig nagy dolog! Úgy kezdtük ezt a tornát, hogy legyen ez egy jó felkészülés a soron következő, törökországi felnőtt versenynek. Hála Istennek, ez jól sült el! Máté duplázni tudott, egyesben és Mókival párosban is tornagyőztes lett. Nagyon jó felkészülés volt, végső győzelemmel tudta befejezni élete utolsó juniorversenyét. Zsombort szintén nagyon-nagyon megdicsérnénk, hiszen az összes játékos kiegyezne az elmúlt két hetével. Hiszen nemrég Marokkóban is döntőt játszott. Annyi pontot gyűjtött, amellyel bőven a legjobb 300 közé kerül az ITF rangsorában.”

VÖRÖS MÁTÉ:

„Örülök, hogy sikerült dupláznom, a páros után egyesben is tornagyőztes lettem! Jól sikerült lezárnom a junior korszakot. A döntőben nyújtott teljesítményemmel viszont nem vagyok teljesen elégedett. Természetesen ezúton is gratulálok Velcz Zsombornak az elmúlt két hetéhez, nagyon nagy dolog, hogy tizenhat évesként már most ilyen eredményeket ér el! Az én feladatomat is alaposan megnehezítette. A második szettben 5:4-nél sikeresen belekapaszkodott egy utolsó faágba, elkezdett nagyon jól játszani. Én pedig már picit fáradt voltam az egésze hetes játéktól, ott beremegtem. Aztán a harmadik szettben a rutin döntött.”

VELCZ ZSOMBOR:

„Nagyon szoros döntőt játszottunk, pedig az első szett gyorsan elment. Aztán a második szettben, 4:5 után semmire brékeltem, az erőt adott a folytatásra. Úgy éreztem, hogy a játszma jó lezárása olyan lendületet ad, amely kitart végig a harmadik szettre is. Ott is a meccsért szervált Máté 5:4-nél, azt gondoltam, újra sikerül majd elnyernem az adogatását. Sajnos nem sikerült. Ma nem voltam elégedett az adogatásommal, szerintem ezt leszámítva, jól játszottam.”