Tóth Amarissa: irány Ausztrália!
U18

Tóth Amarissa: irány Ausztrália!

2020-01-11 - Tóth Amarissa egy évvel ezelőtt igazolt az MTK-hoz, azóta készül a BTC-n. Az elmúlt tizenkét hónapban remek eredményeket ért el: a 209.-ről egészen a top40-ig jutott az ITF világranglistáján.

Jelenleg 36., ez karriercsúcsot jelent. Amarissa 2019-ben egyesben és párosban is több tornagyőzelmet ünnepelhetett. Fontos mérföldkövet jelentett a pályafutásában, hogy a Roland Garroson bemutatkozott Grand Slam-versenyen, majd Wimbledonban párosban bejutott a legjobb nyolc közé.


Az MTK-játékos az elmúlt hetekben a tőle megszokott hatalmas elszántsággal és eltökéltséggel készült a 2020-as szezonra. Szombaton lezárta a hazai edzések sorozatát, hiszen néhány nap múlva már Ausztráliában lép pályára, először Traralgonban, majd Melbourne-ben az év első Grand Slam-versenyén, az Australian Openen. Itt először lesz alanyi jogon főtáblás egyesben, vagyis a világranglistán elfoglalt remek helyezésének köszönhetően.


- Hogyan értékelnéd a mögötted hagyott szezont, milyen területeken sikerült előrelépned?


- Úgy érzem, nagyon jó év volt, elégedett vagyok a teljesítményemmel. Javult a játékintelligenciám, jobban érzem, miből mit kell ütnöm. A szezon végéhez közeledve már egyre stabilabb lettem a pályán.


- Nagyon hosszú szezonod volt, januártól november végéig jártad a versenyeket. Ezek után rövid szünet következett és jött a téli felkészülés. Vártad, hogy újra gyakorolj?


- Három nap után már hiányzik az ütő! Vártam a téli felkészülést, mivel a hosszabb ideig tartó gyakorlások után mindig meg tudom tolni az év elejét, sikeres vagyok ebben a korai időszakban. Az előszezonban mindenre nagy hangsúlyt fektetünk, fejlesztjük a teljes játékomat.


- A tavalyi szezonban már két Grand Slam-versenyen szerepeltél, most viszont több szempontból is új helyzet elé kerülsz. Először leszel selejtező nélkül főtáblás, először lépsz pályára Európán kívül. Milyen tapasztalatokat szereztél 2019-ben és mit vársz az Australian Opentől?


- Ha odafigyelek és nagy akarattal játszom, akkor mindenkit le tudok győzni! Természetesen egy Grand Slam-verseny sokkal jelentősebb, mint a többi junior torna, nagyobb a körítés. Büszkén játszok, engem is feldob, ha sokan néznek és szurkolnak a pályákon! Profi az esemény légköre is. Most megkönnyebbülést jelent, hogy biztosan főtáblás vagyok. A selejtező hordozhat buktatókat, egy apróság miatt is kieshetsz és pontokat sem szerzel. Még sosem voltam Ausztráliában, de már nagyok sok jót hallottam az országról és az ottani versenyekről.


- A januári Grand Slam-verseny híres arról, hogy nagy melegben küzdenek a játékosok. Készülsz külön erre?


- Anyukám thaiföldi, így a génjeimben van, hogy bírom a forróságot. Ott sokat játszottam gyerekkoromban, nem okozott igazán gondot a nagy meleg. Hozzászoktam, hogy a betonon nincs hideg:) Most pedig kemény pályán játszunk majd, ez a felület a kedvenceim közé tartozik. Persze a füves pálya után.:)


- Mit vársz magadtól a 2020-as szezonban?


- Szeretném a top10-ben zárni az évet!


A melbourne-i Australian Openen Tóth Amarissa egyesben és párosban lép pályára. Utóbbi „műfajban” a bal kezes Victoria Jimenez Kasintseva lesz a társa. A szezon végén a magyar-andorrai kettős döntős volt a mexikói Cancúnban rendezett Grade1-es ITF-versenyen.